Ik ben geen coach

John stelde mij een kritische vraag: ‘Ben jij eigenlijk wel een coach?’. Je begrijpt natuurlijk wel dat ik in eerste instantie een dikke error kreeg. Maar na zijn uitleg voelde ik het helemaal. 

IK BEN GEEN COACH. 

Beluister hier de podcast waarin ik vertel waarom ik geen coach ben. 

Of lees dit artikel verder voor de uitleg. 

Momenteel vliegen de coaches je natuurlijk om de oren. Iedereen gebruikt bijna die term. Maar is dit terecht? Eigenlijk niet als je het mij vraagt. 

Verschil tussen een coach en consultant

Om een goede keuze te kunnen maken, is het belangrijk om goed te weten wat beide termen inhouden. Dus daar komt tie:

Coach

Een coach doorbreekt patronen en voegt druk toe om een nieuwe toekomst te creëren.  
Een coach laat de cliënten zien wat ze zelf niet zien. Maar zonder te zeggen hoe ze iets moeten doen.
Een coach focust op het krachtiger maken van cliënten door middel van gedragsverandering.

Consultant

Een consultant, adviseur in minder populaire taal, is iemand die advies geeft en vertelt hoe de cliënt iets moet doen.
Een consultant kun je ook wel zien als een professioneel tipgever.

Het is een ander vakgebied

Het een is niet slechter dan het ander. Het is belangrijk dat jouw potentiële klant goed weet wat diegene van jou kan verwachten.

Zo zijn mijn klanten vaak blij dat ik 9 van de 10 keer een consultant pet op heb. Zij willen praktisch geholpen worden, aan de hand worden meegenomen, actiegericht te werk gaan. Voor hun werkt het dus juist dat ik meer een consultant ben. 

Het een sluit natuurlijk het ander ook niet uit. Als ik zie dat mijn klanten vastlopen, blokkades ervaren, treed ik op als coach. Dan laat ik ze nadenken over wat er gebeurd bij hun vanbinnen en probeer ik door middel van vragen stellen ze inzichten te geven. Waardoor ze dus uiteindelijk hun gedrag kunnen veranderen. Een waardevolle toevoeging in mijn programma, maar niet het hoofddoel. 

En nu ben ik wel benieuwd. Welke pet draag jij het meest?